Auteursrecht foto's en video's | ROCK Design | Websites | Webshops | Online Marketing

Auteursrecht foto’s en video’s

Met enige regelmaat zien wij dat klanten foto’s en video’s hebben toegepast in hun website, die rechtstreeks gekopieerd zijn van vanuit Google. De vraag is dan of de gekopieerde foto vrij van auteursrecht is. Wel nu, je riskeert als een foto niet jouw eigendom of vrij van auteursrecht, dan forse claims. Een recente rechtszaak leerde ons dat je als ‘overtreder’ behoorlijk zwak staat. Elke rechter zal een schadevergoeding toekennen. Die claims lopen op van 500,- tot vele duizenden euro’s.

Mail je ons foto’s die we voor jou in de website moeten plaatsen, dan gaan we ervan uit dat je deze op rechtmatige wijze hebt verkregen. Jij blijft als eigenaar van je website verantwoordelijk en niet wij als webbouwer. Ons belangrijkste advies….denk niet dat het geen vaart loopt. Integendeel we hebben inmiddels bij velen gezien dat ze er een rechtszaak over moesten voeren. Zonder succes allemaal.

Schadevergoeding

Wij zien dat er een groeiende markt is voor incassobedrijven, die zich specialiseren in no cure, no pay procedures. Zij starten met succes incassoprocedures op. Vaak gaat het om enkele honderden tot duizenden euro’s aan schadevergoeding per foto. Uitgangspunt is niet de grootte of wie de foto’s hebben bereikt, maar hoelang de foto’s op internet hebben gestaan. Zelfs een kleine foto op een relatief onbelangrijke subpagina kan al een claim opleveren. Die claims worden bij de rechtbank uitgesproken in het voordeel van de eigenaar van de foto of video.

Wat kun je doen

Als eigenaar van jouw website of webshop ben je verantwoordelijk voor de toegepaste foto’s op jouw website. Wij raden je aan om je website te controleren op gebruik van de foto’s. Zijn de foto’s gemaakt met je eigen fototoestel, door een fotograaf of zijn ze ingekocht op foto databanken, dan kun kun je er vanuit gaan dat het jouw foto’s zijn. Kortom, dan zijn ze vrij van auteursrecht en mag je de foto’s officieel gebruiken.Twijfel je over foto’s die op je website staan, controleer dan de eigenschappen van de foto’s op onder meer de productiedatum en de auteur. Kom je er niet uit of weet je niet precies waar je moet controleren, neem dan even contact op met onze technische support.

Hoe kom ik aan rechtenvrije foto’s

Auteursrecht foto’s en video’s

Je kunt gratis gebruik maken van foto’s van de databank Twenty20. Aanschaf foto’s is gratis, de tijd die wij nodig hebben voor het verwerken van foto’s kun je onderbrengen in jouw serviceabonnement. Bekijk hier de mogelijkheden aan foto’s bij Twenty20.

Uiteraard kunnen we helpen met het maken van webfoto’s en video’s. We willen je graag helpen. En we willen benadrukken dat we geen leuke verkooppraat propaganderen, maar dat we in 2020 enkele pittige rechtszaken van dichtbij hebben mogen bekijken.

online marketing bureau enter

Wil je liever eigen foto’s gebruiken en laten maken?

Wij bieden ook de mogelijkheid unieke webfoto’s te maken van je bedrijf of jouw producten. Je kunt dan contact leggen met ons en stuur een mail aan [email protected] of bel 0548-517363.

Auteursrecht foto's en video's | ROCK Design | Websites | Webshops | Online Marketing

Auteursrecht foto's en video's | ROCK Design | Websites | Webshops | Online Marketing

Breng je website tot leven met eigen foto’s en video en voorkom boetes

We komen graag naar je toe op locatie. Afhankelijk van het plan gaat onze fotograaf op locatie aan de slag. Heb je een webshop dan kan er ook op locatie worden gewerkt. Of dat kleine of grote producten zijn maakt niet uit. Ook kun je met fotografie op locatie gave 360˚ foto’s laten maken. Bijvoorbeeld voor Google Street View. Daarmee vergroot je de bekendheid van het bedrijf en kunnen potentiële klanten zien waar ze heen gaan.

Interesse in webfotografie?

Wil je graag eigen webfoto's laten maken voor een optimale beleving? Of wil je graag productfoto's laten maken om online te presenteren. Wij helpen je graag.

Opgeleverde foto's

Neem een kijkje op onze portfolio pagina. Hier tref je webdesigns aan die voorzien zijn van onze webfotografie.

In contact komen

Heb je een vraag of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een email en we nemen contact met je op.